Sneeuwpret op de Apollolaan
vergroot foto

Winter op de Apollolaan 1931

Atie Tuyn
Vroeger hadden we 's winters nog wel eens een paar dagen ijsvrij. De slee werd dan van zolder gehaald. Op de Apollolaan had je de ruimte en prachtige sneeuw.
Op de foto zie je, behalve mijn moeder, mijn zusje Corrie en ik, rechts Hans Denis, wiens vader een speelgoedzaak had in de Beethovenstraat ter hoogte van waar nu de huishoudelijke winkel van Heemskerk zich bevond. Links op de foto broer en zus Simons van de kantoorboekhandel in de P. C. Hooftstraat,nu de papeterie.
De jongens dragen korte broeken en wollen kousen. Op de achtergrond links het begin van de even zijde van de Beethovenstraat.
In de dertiger jaren zat daar de kruidenier VANA, onderdeel van een winkelketen. De oneven zijde van de Beethovenstraat begon in 1931 pas na de Corellistraat, in welke straat zich ook de Montessorischool bevond. Tussen de Corellistraat en de Apollolaan lag een stuk onbebouwd land.
Ik herinner me, dat op de hoek van de Apollolaan en de Beethovenstraat in mijn schooltijd op woensdag altijd een kar stond met een paard ervoor. In die kar stonden twee mannen, gekleed in witte schorten en met hoge koksmutsen uitgerust, wafels te bakken. Een ronde wafel met een doorsnee van circa 15 centimeter kostte toen drie cent. Wilde je een slagroomwafel, dan moest je daarvoor vijf cent neertellen.
Ik had toen nog geen zakgeld en wachtte net zo lang tot de kok wat gebroken wafels uitdeelde. Een feest was dat!
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest