Maria Daal (ofwel tante Marie)
vergroot foto

Maria Daal, ofwel tante Marie

Lidwina Paulina Bloem
Dit is een foto van Maria Daal, ofwel tante Marie. Deze foto is op één van haar verjaardagen genomen op het erf van mijn oma. Tante Marie was de dochter van een zus van mijn oma. Zij woonde bij mijn oma in en ik was daar na mijn tiende ook komen wonen. Tante Marie was een dochter van een een blanke sjon (slaveneigenaar) en slavin en daarom had ze een lichte huidskleur. De vader van tante Marie had verschillende landerijen op Curacao gehad en had in de slaventijd veel slaven gehad. Na de afschaffing van de slavernij bleven de meeste slaven op de landerijen wonen en veranderde er niet veel. De moeder van tante Marie bijvoorbeeld was weliswaar op 12 december 1864 in vrijheid geboren, maar nog steeds eiste de sjon het recht op om eerst met haar te slapen voordat haar geliefde dat mocht. Uit deze kortstondige affaire tussen aanhalingstekens werd een meisje geboren en dat was mijn tante Marie.
Tante Marie is nooit getrouwd geweest, woonde ook niet samen, maar had wel een relatie met een blanke arts van Duitse afkomst. Ze woonde op zichzelf in Willemstad en verdiende haar geld door te borduren voor rijke families. Van haar spaargeld kocht ze uiteindelijk twee vervallen huizen aan een hof, even buiten de stad. Deze knapte ze op en verhuurde ze, waardoor ze een tweede bron van inkomsten had. Tante Marie heeft zelf nooit kinderen gekregen, maar bracht wel mijn broer en mijn zus groot. Door haar dubbele inkomsten had ze het veel breder dan mijn moeder. Mijn broer en zus, die lichter van kleur waren dan ik, groeiden bij haar op als prinsen en prinsessen.
Dat tante Marie mijn zus uitkoos om bij haar te wonen, heeft ervoor gezorgd dat mijn zus veel meer kansen had om vooruit te komen dan ik. Zo kon mijn zus naar Nederland om er haar hoofdakte voor onderwijzeres te halen. Terwijl ik na de mulo direct moest gaan werken.
Verhalen van Vroeger is een initiatief van Stichting Tijdgeest